Z knihy  VÍME, CO JÍME ?  

Dr. Tereza Vrbová

 

V našich potravinách nacházíme čím dál více přísad, které jsou pro nás nové.

 I když se různá barviva, emulgátory, antioxidanty, konzervanty a další látky, souhrnné označované jako  přídavné látky hovorově „Éčka“, používají v potravinách už relativně dlouhou dobu, jejich skutečný rozmach přišel až po roce 1989. Od roku 1997 se na základě nového Zákona o potravinách musí přítomnost těchto látek uvádět na obalech potravin. A lidé se zcela

pochopitelně začali zajímat o to, co vlastně nesrozumitelné kódy a chemické názvy znamenají. Začaly kolovat zprávy označující „nebezpečná Ěčka“ a vycházet články v novinách a časopisech, které ujišťovaly veřejnost o „bezpečnosti Ěček“. Nedůvěra k přídavným látkám ale nemizí, spíše naopak….